Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chleb do żurku to obowiązkowy element wielkanocnego obiadu. Mimo że żurek może być podawany w klasycznych miskach, to właśnie te wykonane z chleba nadają mu niezapomniany smak i aromat. Sama tradycja wykorzystywania chleba jako pojemnika na żurek to nasza Polska tradycja, która praktykowana jest na terenach naszego kraju od pokoleń. Mimo że chleb na żurku jest daniem typowo świątecznym, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je przez cały rok. Danie podane w ten sposób z pewnością zachwyci gości, którzy przyjeżdżają do nas z innych stron świata. Cały proces przygotowywania chleba jest bardzo prosty i intuicyjny co dodatkowo ułatwia całą pracę. Używając minimalnej ilość składników, możemy upiec wyjątkowy chleb, który zachwyci naszych gości.
Sprawdzony przepis na żurek do chlebka znajdziesz tutaj.
Jaki przepis na chleb do żurku wybrać?
Wraz z biegiem lat pojawiły się liczne przepisy na chleb na żurku i drożdżach. W wielu z nich możemy przeczytać skomplikowane receptury związane z wykonaniem chleba. Jednak wcale nie musi być to aż tak bardzo skomplikowane. Przy użyciu podstawowych składników jesteśmy w stanie wykonać gotową masę na chleb już w 20 minut bez użycia specjalistycznych sprzętów. Wystarczy, że posiadamy sól, mąkę, drożdże i jajko, a już możemy zabrać się za przygotowywanie masy na chleb. Dużą zaletę tego typu chleba jest fakt, że możemy przygotować go już dzień przed podaniem żurku. Dzięki temu nie musimy piec chleba w trakcie innych przygotowań. Najlepiej sprawdzają się proste przepisy, które nie wymagają dużej ilości składników i pracy, przepis na chleb do żurku powinien być prosty i niewymagający.
Jak wykonać chleb na żurku i drożdżach?
Cały proces przygotowywania rozpoczynamy w momencie wsypania do miski mąki, łyżki soli i szczypty cukru. W międzyczasie możemy rozrobić drożdże w 125 ml ciepłej wody. Przepis przewiduje, że następnie należy wymieszać zawartość miski z drożdżami, łyżką oliwy i dodatkową porcją wody. Tak przygotowane składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić na gotowe ciasto. Gdy mamy już przygotowane ciasto możemy odstawić je w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia. Następnie należy przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i uformować z nich bochenki. Po uformowaniu bochenków ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia na dwadzieścia minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut. Przed podaniem wystarczy odkroić czubek i wydrążyć zawartość. Wydrążony chleb smarujemy białkiem i wstawiamy na 15 minut do zapieczenia w temperaturze 180 stopni.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.
Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.
Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.
Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.
Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.
Patka